ЗДО №2 "Казка" місто Володимир
Волинська обл. Володимир-Волинський район

Стрітення ми святкували весну зустрічали, а зиму проводжали

 

15 лютого в Україні святкувалось Стрітення. Його язичницька назва «Зимобор», або «Громниця». За повір'ям цього дня зима зустрічалась із весною. Напередодні свята жінки випікали обрядове печиво – «жайворонків», давали дітям, щоб ті закликали весну, допомогли їй збороти зиму, але виносити їх можна було лише у двір.
Посвячена на Стрітення свічка, яка називалась «громівниця», «громиха», виставлялась перед образами під час грози, щоб оберігати людей і худобу від грому. В цей день дівчата на перших прогалинах співали закличні веснянки.
На Стрітення ворожили на урожай – кожен господар на ніч виставляв миску із зерном на двір. Якщо зранку була на зерні роса, це віщувало врожай, не було – погана ознака.
На Стрітення освячували й воду, яка після цього вважалась цілющою, нею кропили вулики, щоб добре розводились бджоли, її давали пити худобі під час хвороби. 

Про ці обряди дізнались діти спеціальної групи з вадами мови "Дюймовочка" від вихователя Камінської Л.М. та керівника музичного Мельничук Г.Л., які створили для дітей свято у цей день у стінах нашої дитячої установи "Казка". А діти старшої групи "Капітошка" закликали весну на вулиці, разом з вихователем Мурашко А.М. та керівником музичним Заяц О.В.

   

  

    

 

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *